Jesteś tutaj: Blog Miód z niebieskich kwiatów facelii – właściwości lecznicze

Miód z niebieskich kwiatów facelii – właściwości lecznicze

#dieta # miód # miódfaceliowy

11:00, dnia 23 luty 2023r.
2637
0

Miód faceliowy neutralizuje toksyczne działanie używek, takich jak alkohol, nikotyna, kawa i herbata. Miód faceliowy ma również szereg właściwości leczniczych, dlatego warto poświęcić mu nieco uwagi. Dodatkowo surowy miód wspiera dietę redukującą wagę ciała.

miód

Facelia – zastosowanie rośliny miododajnej

Miód faceliowy produkowany z nektaru kwiatów facelii – ma bardzo delikatny smak, kwiatowy zapach oraz jasnożółtą lub lekko zielonkawą barwę. Przez znawców jest jednym z najbardziej cenionych miodów w Polsce! Miód faceliowy ze względu na swoje właściwości lecznicze może śmiało konkurować z bardzo drogim miodem manuka pochodzącym z Nowej Zelandii. A wszystko dzięki niebieskim kwiatom facelii, które swoją barwą i aromatem wabią pszczoły. Co to jest miód faceliowy? To miód nektarowy wytwarzany z niebieskich kwiatów facelii.
Pszczelarze chętnie wywożą ule na plantacje facelii. Kwitnienie tej miododajnej rośliny trwa około 5–6 tygodni. Pszczoły mają wiec zapewniony obfity pożytek przez co najmniej półtora miesiąca.

facelia

Pożytek pszczeli to obszar, na którym rosną miododajne kwiaty: faceliowe, nostrzyk, chaber bławatek, lebiodka, wrzosy, lawenda i inne. Źródłem surowca do wytwarzania miodu jest pyłek kwiatowy, nektar i spadź. W korzystnych warunkach kwiat faceliowy utrzymuje się w rozkwicie przez ok. 5–6 tygodni. Wyróżnia się pożytek pszczeli wiosenny, letni oraz późnoletni. Pożytek letni kwitnie na przełomie czerwca i lipca – jest najbogatszym źródłem surowca do wytwarzania miodu, dlatego nazywany jest pożytkiem pszczelim głównym.

Miód faceliowy – właściwości

Miód z facelii nie tylko ogranicza działanie toksyn pochodzących z używek, czyli chroni wątrobę przed zatruciem, ale również obniża ciśnienie tętnicze. Przy chorobach układu krążenia warto włączyć do swojej diety faceliowy miód. Na co jeszcze pomaga?
Sprawdźmy miód faceliowy pod kątem właściwości korzystnych dla zdrowia i wspomagających leczenie chorób.

Miód faceliowy – właściwości

  • Miód z facelii obniża ciśnienie tętnicze.
  • Eksperci twierdzą, że faceliowy miód zapobiega stanom zapalnym górnych dróg
    oddechowych.
  • Facelia posiada zastosowanie lecznicze w terapii astmy oskrzelowej.
  • Spożywanie miodu z niebieskich kwiatów chroni wątrobę przy zatruciach.
  • Właściwości miodu faceliowego wspomagają leczenie chorób układu pokarmowego: wrzodów żołądka i dwunastnicy, trzustki, nieżytu żołądka, problemów
    z woreczkiem żółciowym.

miód z niebieskich kwiatów facelii

Facelia – miód bogaty w żelazo

Facelia dostarcza pszczołom nektaru na miód o wyjątkowych właściwościach. Miód faceliowy stosowany jest przy leczeniu chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego i miażdżycy. Zawarte w nim jony magnezu, żelaza i kobaltu wpływają na stymulację produkcji erytrocytów. Miód facelia zawiera również cholinę, która ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.

  • Magnez – wspomaga pracę układu odpornościowego, zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego, arytmii i zawału serca.
  • Żelazo – główny składnik hemoglobiny, odpowiada za transport tlenu w organizmie.
  • Kobalt – usprawnia koncentrację oraz ogólną równowagę psychiczną; reguluje apetyt, wspomaga odporność organizmu, regeneruje skórę po oparzeniach i urazach.
  • Cholina – inaczej witamina B4 ma znaczenie dla pracy mózgu i bierze udział w produkcji lecytyny, która odpowiada za pamięć; wzmacnia refleks, koncentrację i zwiększa zdolność postrzegania.

Miód faceliowy – właściwości zdrowotne

Miód faceliowy ma liczne właściwości zdrowotne, doceniane przez świadomych ludzi, którzy poszukują dla siebie najlepszych produktów spożywczych do codziennej diety. Dla osób, które uprawiają sport wyczynowo, ciężko pracują fizycznie, a także intelektualnie miód faceliowy (zwany też facyliowym) sprawdzi się znakomicie w celu zregenerowania organizmu. Należy go spożywać zarówno po zmęczeniu fizycznym, jak i wyczerpaniu intelektualnym. Miody nektarowo-spadziowe mają właściwości antybiotyczne i są znakomitą odżywką w stanach zmęczenia i wyczerpania organizmu. W tradycyjnej medycynie poleca się spożywanie miodu z facelii, ponieważ ma właściwości zapobiegające schorzeniom serca i układu krążenia.

Jak smakuje miód faceliowy

Miód faceliowy zalicza się do delikatnych miodów o kwiatowym aromacie. Smak miodu faceliowego określa się jako słodkawy z delikatną nutą cytrusową. Jeśli chodzi o kolor, to naturalny miód faceliowy ma jasną barwę. W stanie płynnym, kolor miodu faceliowego jest żółtawy, a niekiedy zielonkawy. Natomiast wraz z krystalizacją, zmienia konsystencję na kremową, staje się jeszcze jaśniejszy, a bardzo często wręcz biały.

miód faceliowy właściwości

Miód faceliowy na co dzień

Miód faceliowy ma wiele zastosowań i można go używać na co dzień zamiast cukru do dosładzania napojów. Z powodzeniem możemy zastąpić nim biały cukier, słodząc kawę lub herbatę. Miód jest lepiej przyswajalny przez nasz organizm w formie rozpuszczonej i rozcieńczonej w cieczy o temperaturze pokojowej. Miód faceliowy ze względu na swoje właściwości i zastosowanie przyniesie korzyści praktycznie każdemu! Miód faceliowy działa przeciwbakteryjnie i ochronnie, dzięki obecności choliny. Oprócz tego faceliowy miód ma właściwości wspomagające w leczeniu chorób układu pokarmowego, działa też detoksykująco.
Miód faceliowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do owsianki, kaszy manny, a nawet jaglanki. Słodki smak oraz kwiatowy aromat podniosą walory posiłku. Dzieci uwielbiają miód na tostach, naleśnikach oraz chrupiącej, pszennej bułce.

Miód faceliowy – przeciwskazania

Czy miód faceliowy ma jakieś inne przeciwwskazania niż popularne miody? Wszystkie miody charakteryzują się dużą zawartością cukru i wysokim indeksem glikemicznym, który wynosi IG 60. W porównaniu z cukrem miód wypada korzystniej pod względem kaloryczności. Miodu powinni unikać diabetycy. Chociaż na tle białego cukru pszczeli produkt wypada całkiem korzystnie – ma mniej kalorii (100 g / 304 kcal) i mniej cukrów (100g / 90 g). Można również sięgnąć po inne wyroby z pasieki np. pyłek pszczeli lub pierzga.

Jak stosować miody w diecie?

Doskonałej jakości miód faceliowy warto włączyć do codziennej diety. Jak stosować miody, by nie straciły swoich cennych właściwości? Poznanie generalnych zasad, które dotyczą wszystkich rodzajów, pozwoli na czerpanie maksimum korzyści z pracy pszczół i miododajnych roślin. Stosowanie miodu jest wskazane w długotrwałym zmniejszaniu wagi. Podczas odchudzania godne polecenia są dwie substancje słodzące: miód i liście stewii.

Surowy miód faceliowy – co to znaczy?

Każdy surowy miód (faceliowy, lipowy, wielokwiatowy) to taki, który nie został podgrzany na żadnym etapie przetwarzania. Miód powinien być stosowany do słodzenia napojów herbata, kawa, mleko, które mają temperaturę poniżej 60 stopni.

Dla przypomnienia: ostry smak pobudza trawienie i jest korzystny dla utraty wagi.
Jednocześnie miód jako mocno działająca substancja powinien być używany tylko w niewielkich ilościach. Poza miodem i liśćmi stewii (inaczej „miodowe liście”) wszystkie inne naturalne substancje słodzące przyczyniają się raczej do wzrostu wagi. W zdrowej diecie należy unikać chemicznych substancji słodzących, jak i sztucznych konserwantów, barwników oraz innych dodatków, obniżających jakość pożywienia.

miód facelinowy

Jak powstaje surowy miód?

Kupując miód faceliowy, miód z nawłoci, akacji czy wielokwiatowy warto korzystać ze sprawdzonego źródła. W Polsce są pasieki, które przestrzegają zasad tradycyjnego wytwarzania miodów i dbają zarówno o dobrostan pszczół, jak i swoich klientów. Proces pozyskiwania surowego miodu polega na zebraniu plastrów z miodem z ula. To pierwsza faza, która odbywa się w pobliżu uli, w pasiecie. Następnie wydobyte plastry są wirowane, a miód zlewany jest do beczek. Później trzeba odczekać do pełnej krystalizacji miodu w beczce. Stamtąd jest wyłupywany za pomocą specjalnych łopat do zbiornika maszyny tłoczącej go na zimno. Następnie miód trafia do szklanych naczyń, jest ważony i uzupełniany do żądanej gramatury. Słoiki zakręca się sterylnymi nakrętkami i przykleja
etykiety. Gotowy produkt powinien mieć wyczuwalne grudy miodu. Tylko surowy miód, który nie był podgrzewany na żadnym etapie, zachowuje pełną aktywność biologiczną i jest wart swojej ceny.

Zdrowie, szczęście, rodzina - holistyczne podejście

Aby wzmocnić organizm i uwolnić się od dolegliwości warto zadbać o siebie holistycznie. Zdrowa dieta i właściwe nawyki żywieniowe w połączeniu z wysoką energetyką przynoszą najlepsze rezultaty. Jeśli zatem interesuje Cię szersze spojrzenie, naturalne metody, energetyka człowieka, medytacje, poznaj nasz serwis nasz serwis, YouTubowy kanał POPKO Centrum Medytacji i Zdrowia i ich twórcę Zbigniewa Jana Popko, który od lat pomaga innym utrzymać i poprawić zdrowie zarówno fizyczne, energetyczne i duchowe. 

Osoby zorientowane na rozwijanie świadomości zapraszamy na cotygodniowe sesje uzdrawiania na odległość oraz warsztaty samorozwoju online.

Wpis redakcji popko.pl

Efekt placebo 11:00, dnia 06 marzec 2023r.
Materiały publikowane w serwisie popko.pl mają charakter edukacyjny i paramedyczny, a towary oraz usługi nie stanowią i nie zastępują porady medycznej. Kopiowanie i rozpowszechnianie materiałów zamieszczonych na portalu jest wskazane, tylko i wyłącznie z podaniem aktywnego linka popko.pl jako źródła. Nazwa serwisu, jego koncepcja, wygląd graficzny, oprogramowanie oraz baza danych podlegają ochronie prawnej.
popko.pl 2021