Jesteś tutaj: Blog Ocet jabłkowy właściwości, zastosowanie

Ocet jabłkowy właściwości, zastosowanie

#ocetjablkowy #dieta #przepis

11:00, dnia 12 grudzień 2022r.
1313
0
Ocet jabłkowy był znany i używany już za czasów antycznych kultur, głównie do konserwacji żywności, do odkażania ran oraz na zewnętrznie urazy ciała jako środek antyseptyczny. Ocet jabłkowy był stosowany np. przeciw przeziębieniu, bólom uszu, czy chociażby bakteryjnemu zapaleniu jamy ustnej. Wiele tych starych zastosowań octu jabłkowego jest wciąż praktykowanych. Ocet jabłkowy ma wiele różnorodnych zastosowań i wśród miłośników naturalnych produktów cieszy się naprawdę dużym zainteresowaniem. 

Odkryj na nowo ocet jabłkowy i doceń korzyści jakie niesie ze sobą ten naturalny produkt, który z powodzeniem stosowały nasze babcie. 

Z tego artykułu dowiesz się: 

  • jak pozyskuje się ocet jabłkowy,  
  • właściwości octu jabłkowego,   
  • co zawiera w swoim składzie,
  • oddziaływaniu na nasze zdrowie,  
  • jak używać octu jabłkowego,
  • o zastosowaniu octu jabłkowego i to nie tylko w kuchni,
  • jak zrobić ocet jabłkowy - przepis.

Jak powstaje ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy, powstaje w wyniku fermentacji cukrów znajdujących się w jabłkach, w obecności bakterii kwasu octowego. Można go przygotować samodzielnie w domu, co nie jest trudną czynnością, ale proces fermentacji jest dość długi i może trwać nawet do trzech miesięcy. Nie będziemy tu przedstawiać przepisu, bo bez trudu go znajdziecie,  

jednak tym miejscu warto wspomnieć, że do zrobienia domowego octu, najlepiej jest użyć całych jabłek, które wiemy, że są dobrej jakości i pochodzą ze sprawdzonego źródła. Natomiast, jeśli chcemy kupić ocet jabłkowy w sklepie, zwróćmy uwagę na ten naturalnie mętny, czyli niefiltrowany, dostępny w szklanych butelkach. 

Na końcu artykułu podamy prosty przepis jak zrobić ocet jabłkowy.

Najpierw jednak prześledźmy zastosowanie octu jabłkowego w ujęciu poprawy zdrowia. 

ocet jabłkowy właściwości

Co takiego ma w sobie ocet jabłkowy?  

Ocet jabłkowy zawiera drogocenne składniki odżywcze jak: 

  • kwasy organiczne, tj. kwas jabłkowy, kwas cytrynowy czy kwas winowy, a te regulują metabolizm cukrów w naszej krwi. 
  • naturalnie występujące przeciwutleniacze, jak polifenole, inaczej flawonoidy, które działają przeciw wolnym rodnikom.  

Flawonoidy to związki, które charakteryzują się działaniem prozdrowotnym, ponieważ rozszerzają naczynia krwionośne, poprawiają ukrwienie narządów, jak i pomagają w przyswajaniu witaminy C w naszym organizmie. 

  • Ocet jabłkowy zawiera również beta-karoten, która również chroni przed oddziaływaniem wolnych rodników, które wraz z zanieczyszczeniem środowiska w coraz większym stopniu atakują komórki w ludzkich organizmach.  
  • witaminy takie jak A1, witaminy z grupy B jak B1, B2, B6, oraz witaminę C, E  
  • inne cenne składniki mineralne jak potas, magnez, cynk, sód, fosfor, żelazo, kobalt, fluor, krzem, siarkę czy wapń. 

Jak stosować ocet jabłkowy? 

Najpopularniejszym sposobem na spożywanie octu, to picie octu rozcieńczonego wodą np. jedną lub dwie łyżki na szklankę wody. Wiele osób spożywa go codziennie rano na czczo. Kolejnym sposobem, jest picie wody z octem jabłkowym, 20 minut tuż przed każdym posiłkiem, co ma na celu pobudzić procesy trawienne i przyspieszyć metabolizm. Można dodatkowo przygotować tak zwanego "powershota" i wzbogacić jego smak miodem, imbirem czy kurkumą, co będzie dodatkowo wspomagać układ opornościowy. 

Dlaczego warto pić ocet jabłkowy? 

  • Ocet jabłkowy ma działanie przeciwbakteryjne, dezynfekuje, pomaga oczyścić jelita, nerki czy drogi moczowe. Ocet jabłkowy sprzyja leczeniu infekcji i jest świetnym remedium na ból gardła. 
  • Ponadto, wspiera on proces detoksykacji organizmu i może pomagać w schudnięciu, ponieważ pobudza przemianę materii i przyspiesza spalanie tłuszczu. Dla osób chcących polepszyć samopoczucie i zmniejszyć swoją masę, zaleca się picie octu jabłkowego z wodą, tuż przed każdym posiłkiem, co ma na celu hamowanie uczucia wilczego głodu. Ocet jabłkowy może zminimalizować ochotę na słodycze czy niezdrowych fast food. 

Co daje picie octu jabłkowego?

  • Według badań naukowych, ocet jabłkowy reguluje poziom glukozy we krwi, poprawia wrażliwość na insulinę i redukcję poziomy hemoglobiny gliko-wanej, co jest dobrą wiadomością dla osób cierpiących na cukrzycę typu drugiego. Może też zapobiegać uszkodzeniom wątroby i nerek, które są powikłaniem cukrzycowym. 
  • Ocet jabłkowy posiada właściwości przeciw-drobnoustrojowe i hamuje rozwój drożdżaków Candida. Terapia octem jabłkowym w celu usunięcia drożdżaków może okazać się skutecznym rozwiązaniem. 
  • Ocet jabłkowy pomaga kontrolować nocne skurcze mięśni, których przyczyną jest niedobór potasu. Regularne spożywanie octu może wyeliminować ten problem. 
  • Ocet jabłkowy potrafi bardzo skutecznie ugasić pragnienie jak i poprawić nieprzyjemny refluks żołądkowo-przełykowy. Roztwór octu jabłkowego z wodą, może skutecznie pomóc osobom z łagodnym refluksem. 

ocet jabłkowy jak pić

Jak pić ocet jabłkowy?

Octu jabłkowego nie powinno się wypijać bezpośrednio w większych ilościach. Zaleca, aby najlepiej łyżkę lub 2 łyżki stołowe octu jabłkowego rozcieńczać w szklance wody i wypijać na czczo, lub do posiłku 1-2 razy dziennie, warto też po jego spożyciu przepłukać usta, gdyż może on niekorzystnie działać na szkliwo zębów. Ocet jabłkowy obniża ciśnienie, poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Nie należy go zatem łączyć z lekarstwami wykazującymi to samo działanie. Ocet jabłkowy ma również swoje zastosowanie w domowym spa, ponieważ skutecznie oczyszcza i dezynfekuje skórę, eliminując bakterie, która odpowiadają za wywoływanie trądziku. 

Inne zastosowania octu jabłkowego

Z octu jabłkowego można zrobić tonik w proporcji 1: 3 z wodą. Ocet jabłkowy ma podobne pH jakie powinna mieć zdrowa skóra, dlatego działa pozytywnie na jej ukrwienie i pobudza jej czynności. Stosowany zewnętrznie do codziennej pielęgnacji ciała może dużo nam zaoferować, ponieważ znacznie polepsza stan naszej skóry, która staje się bardziej gładsza i bardziej jędrna. Jednakże warto pamiętać, że każdy typ cery wymaga osobnego traktowania, ponieważ stosowanie octu jabłkowego bezpośrednio na skórę może ją przesuszyć. 

Ponadto, ocet jabłkowy może stać się remedium na łupież lub wypadające włosy. Zawiera on wszystkie odpowiedzialne za porost włosów witaminy i związki mineralne, dzięki czemu włosy mogą odzyskać swój utracony blask. 

Domowy ocet jabłkowy w kuchni 

Ocet jabłkowy jest traktowany w kuchni jako przyprawa. Spożywanie octu jabłkowego chociażby w formie dressingu czy sosu winegret, poprawia trawienie i zwiększa uczucie sytości, ale również może zmniejszyć indeks glikemiczny potraw. 

Ocet jabłkowy, stosuje się również jako składnik marynat do mięs, który ułatwia trawienie, w szczególności tego bardziej tłustego, ponieważ pobudza on wydzielanie soków żołądkowych. Warto pamiętać, że ocet jabłkowy w nadmiernych ilościach, może podrażnić przełyk czy błonę śluzową żołądka. Najlepiej jest więc stosować go w formie rozcieńczonej lub jedynie jako dodatek do potraw. Ocet jabłkowy ma jeszcze niejedno zastosowanie w kuchni. Można płukać nim warzywa i owoce, by skutecznie pozbyć się drobnoustrojów, jest też skuteczny na uporczywe muszki owocówki podczas sezonu letniego. 

Poznajcie jeszcze inne zaskakujące zastosowania jakie ma ocet : 

Ocet jabłkowy wykorzystać można na wiele sposobów:

  1. Ocet jabłkowy z roztworem wodnym można stosować jako dezodorant 
  2. Ocet jabłkowy w starożytnych Chinach był uważany jako symbol życia 
  3. Ocet jabłkowy jest biodegradowalny i ze względu na niskie pH doskonale usuwa uporczywe zabrudzenia, tj. osad z mydła. 

Ocet jabłkowy jak zrobić

Jak zrobić ocet jabłkowy domowej roboty

  • 1 kg jab jabłek (papierówki, antonówki, renety)
  • 1 l przegotowanej, letniej wody
  • 5 łyżek stołowych cukru (jabłka słodkie wymagają mniej cukru, natomiast kwaśne więcej)
  1. Jabłka umyj i osusz, pokrój na ćwiartki (wraz z gniazdami, natomiast zdrewniałe ogonki należy usunąć).
  2. Pokrojone jabłka należy włożyć do dużego słoika i zalać przegotowaną, letnią wodą z cukrem.
  3. Słoik przykrywamy gazą, któą mocujemy gumką lub sznurkiem.
  4. Następnie odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce. Ważne jest, aby jabłka podczas całego procesu znajdowały się pod powierzchnią wody, inaczej może pojawić się pleśń, wówczas ocet nie będzie nadawał się do spożycia.
  5. Raz dziennie warto zamieszać zawartość słoja za pomocą łyżki, aby zapewnić równomierny dostęp tlenu.

Przygotowanie nastawu jest łatwe zajmie nie więcej niż 15 minut, a fermentacja trwa od 2 do 5 tygodni.

Ocet jabłkowy cieszy się zainteresowaniem, bo zaskakuje swoją uniwersalnością, jest naturalny i w naszej kulturze znany od dawna.  

Jego stosowanie, może być wspomagające dla naszego organizmu, jednak warto pamiętać, że ocet jabłkowy jest jedynie środkiem - uzupełniającym, względem dobrze zbilansowanej diety, a ta, jeśli chcemy cieszyć się zdrowiem i samopoczuciem przez długie lata, jest nierozerwalnie połączona z aktywnością fizyczną i dbałością o całą naszą sferę psychiczną i duchową. Człowiek to nie tylko ciało fizyczne prawdziwe zdrowie to zdrowe ciało i wewnętrzna harmonia, dlatego jeśli chcecie dowiedzieć się, jak jeszcze możecie zadbać o zdrowie swoje i swoich bliskich zapraszamy do działu Uzdrawianie na odległość.

 Wpis redakcji popko.pl

Wysokie wibracje - klucz do sukcesu 11:00, dnia 16 grudzień 2022r.
Materiały publikowane w serwisie popko.pl mają charakter edukacyjny i paramedyczny, a towary oraz usługi nie stanowią i nie zastępują porady medycznej. Kopiowanie i rozpowszechnianie materiałów zamieszczonych na portalu jest wskazane, tylko i wyłącznie z podaniem aktywnego linka popko.pl jako źródła. Nazwa serwisu, jego koncepcja, wygląd graficzny, oprogramowanie oraz baza danych podlegają ochronie prawnej.
popko.pl 2021