Jesteś tutaj: Blog Sok z kiszonych buraków

Sok z kiszonych buraków

#dieta # sokzburaka # odporność

10:00, dnia 20 listopad 2022r.
2508
0

Sok z kiszonych buraków ćwikłowych warto wykorzystać do poprawienia flory bakteryjnej jelit, bo są one kluczowym elementem naszego organizmu. Odporność na choroby, witalność, dobre samopoczucie i siła do działania to efekt prawidłowego trawienia. Każdego dnia powinniśmy pamiętać o tym, by wspierać jelita np. poprzez sok z buraków kiszonych lub inne kiszonki, które zawierają naturalne prebiotyki. Kiszona kapusta, kiszony sok z buraka, kiszonka z buraka czerwonego, ogórki kiszone – to produkty, które wyjątkowo skutecznie wspierają nas w dążeniu do zachowania dobrego zdrowia, ze względu na swoje specyficzne właściwości. 

Sok z kiszonych buraków

Sok z kiszonych buraków – właściwości 

Sok z buraka kiszonego, poza korzystnym działaniem na florę jelitową, wpływa na poprawę profilu lipidowego oraz na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Buraki kiszone oraz surowe mają wiele cennych właściwości. Ogólnie rzecz biorąc, buraki są polecane jako składnik diety w przypadku niedokrwistości. Od dawna stosuje się je na wzmocnienie organizmu u dzieci, kobiet w ciąży i seniorów. Buraki mają właściwości odkwaszające i stanowią źródło wielu cennych minerałów np. soli magnezowych, dwutlenku krzemu i innych. Jednak sok z buraków kiszonych ma wyjątkowe właściwości, które są wprost nie do przecenienia! Dlatego sok z kiszonego buraka ćwikłowego można uznać za najbardziej wartościowe wykorzystanie tego tradycyjnego warzywa. 

Kiszone buraki – właściwości wzmacniające florę bakteryjną 

Sok z buraka kiszonego jest bardzo zdrowy! Już jedna szklanka dziennie wspiera proces odbudowy flory bakteryjnej jelit. Właściwości kiszonki są nie do przecenienia, gdyż jest to bardzo cenny napój dla osób, które zmagają się z osłabieniem pracy przewodu pokarmowego np. po antybiotykoterapii. Sok wpływa także korzystnie na pracę nerek. Zawarte w nim składniki aktywne przyspieszają procesy wydalania kwasu moczowego i detoksykacji organizmu. 

Kiszone buraki właściwości: 

  • wzmocnienie flory bakteryjnej jelit – naturalny prebiotyk, przez zawarty w nim kwas mlekowy,
  • detoksykacja organizmu poprzez wsparcie pracy nerek i zwiększone wydalanie kwasu moczowego,  
  • regulowanie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, 
  • działanie krwiotwórcze (szczególnie cenne przy anemii),
  • pomoc w pozbyciu się nadmiarowych kilogramów. 

Sok z kiszonych buraków

Kto powinien pić sok z kiszonego buraka? 

Trzeba sobie jasno powiedzieć, że sok z kiszonego buraka nie jest zalecany każdemu. Rzeczywiście przynosi wiele korzyści: zawiera żelazo oraz błonnik i jest cennym źródłem witaminy A, witamin z grupy B i C, a także wielu składników mineralnych, wśród których warto wymienić potas, magnez, wapń i kwas foliowy. Sok z kiszonych buraków nie jest polecany osobom, które zmagają się z cukrzycą – ze względu na dość wysoki IG buraków. Kwaśny, czerwony sok nie jest też polecany pacjentom z reumatyzmem i kamicą nerkową. W tym przypadku trzeba szukać innych sposobów na normalizację pracy organizmu. 

Czerwone buraki na wiele sposobów 

Warto włączyć do diety zdrowy sok z buraka kiszonego, by podreperować zdrowie. Nie zapominajmy na co dzień również o takich pysznościach, jak zasmażane buraczki z kminkiem czy ćwikła z chrzanem, które wyostrzają apetyt. Z czerwonych buraków przyrządza się barszcz ukraiński, wigilijny barszcz z uszkami, a latem chłodnik. Do tej letniej, zimnej zupy warto dodać sok z buraków kiszonych i kiszonkę z buraka krojoną w kostkę – dla ożywienia smaku. 

Jeśli chodzi o aspekty świadomego żywienia, warto wspomnieć także o botwinie, to znaczy liściach buraka czerwonego, które również są jadalne. Zielone części warzyw rosnące nad powierzchnią ziemi są uznawane za wysoko wibracyjne pożywienie, dlatego powinniśmy z nich korzystać tak często, jak to tylko możliwe. Wróćmy jednak do naszego głównego tematu: kiszone buraki właściwości zdrowotne. 

Ciepłe napoje zdrowsze dla żołądka 

Co zrobić, gdy kiszony sok z buraka nie odpowiada nam pod względem smaku? Może warto dodać do kiszenia więcej przypraw, czosnku, kminku (jeśli kiszonka z buraka to nasze dzieło) lub spróbować soku od innego producenta. Jeden sok z kiszonego buraka może być mocno skoncentrowany, inny za słabo przyprawiony itd. 

Intensywny w smaku kiszony sok z buraka można rozcieńczyć ciepłą wodą. Lepiej dla żołądka, gdy napoje są ciepłe, powyżej temperatury ciała. W ten sposób podtrzymuje się ogień trawienny i zapobiega zastojom pokarmowym. Wiele na ten temat mówi TCM – tradycyjna medycyna chińska. Obok akupunktury, masażu, moksy i ziołolecznictwa dietetyka TCM uznawana jest za część całego systemu medycyny chińskiej – jako sposób przywracania harmonii w organizmie. 

Czy można połknąć tabletkę, zamiast jeść buraki? 

Jeżeli sok z kiszonych buraków budzi opory ze względu na smak i niczego nie zmieniają porady jak go pić, dietę można uzupełnić suplementami. Nic na siłę! Organizm często wysyła sygnały, co jest korzystne, a czego raczej nie spożywać. Zawsze warto posłuchać własnej intuicji! W dobrze zaopatrzonych sklepach zielarskich można kupić preparaty, które zawierają suszony sok z buraka ćwikłowego oraz dodatek witaminy B6 i B12. Tego rodzaju kapsułki polecane są przy niedokrwistości np. po przebytej kuracji przeciwnowotworowej i dla osób starszych. Czasem łatwiej sięgnąć po tabletkę. Jest to w pełni zrozumiałe, że nie każdemu muszą smakować buraki kiszone, nawet jeśli mają doskonałe właściwości. Dla wszystkich zdecydowanych na zdrowy sok z kiszonych buraków powiemy teraz jak go pić, w jakich ilościach i o jakiej porze dnia przynosi najwięcej korzyści. 

Zdrowy sok z kiszonych buraków – jak pić? 

Jak pić sok z kiszonych buraków? Najwięcej można zyskać poprzez przeprowadzenie kuracji, która będzie trwała od 2 do 3 tygodni. Ile soku z kiszonego buraka można wypić dziennie? Zakwas najlepiej przyjmować regularnie dwa razy dziennie po pół szklanki. Kiedy pić sok z kiszonych buraków – rano czy wieczorem? Z uwagi na pobudzające działanie soku warto pić pierwszą porcję rano. Drugą dawkę można przyjąć o dowolnej porze, nawet tuż przed pójściem spać. 

Osoby, które wybiorą picie soku wyciskanego ze świeżego buraka ćwikłowego (nie z kiszonego zakwasu), powinny pamiętać, by nie pić soku z buraka bezpośrednio po jego przygotowaniu. Należy odczekać minimum 30 minut, a najlepiej godzinę i dopiero wtedy wypić swoją codzienną szklaneczkę zdrowia. 

Jak samodzielnie przygotować sok z buraków kiszonych – przepis 

Przygotowanie buraków kiszonych nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu. Nawet zupełnie początkujący kucharz poradzi sobie z tym bez trudu. Buraki trzeba obrać, pokroić na kawałki i włożyć do dużego słoja, w którym będzie przebiegała fermentacja. Warto dodać czosnek, liść laurowy oraz pieprz i wszystko dobrze docisnąć. Wszystko należy zalać wodą wymieszaną z solą, całkowicie przykrywając buraczki. Na koniec delikatnie potrząsa się słoikiem, aby pozbyć się pęcherzy powietrza i jeszcze raz ściśle dociska. 

Sok z buraków – przepis na kiszonkę 

  • Buraki ćwikłowe 1 kg, 
  • Ząbki czosnku 3 sztuki, 
  • Liście laurowe i kilka ziarenek pieprzu, 
  • Sól niejodowana, kamienna do przetworów – 1 łyżka, 
  • Woda przegotowana lub mineralna – 3 szklanki. 

Zapas soku z kiszonych buraków na całą kurację! 

Już po kilku dniach kiszenia (do 2–3 tygodni) można otrzymać kiszonkę i zakwas. Sok należy pić regularnie, natomiast buraczki można użyć do sałatek. Niewykorzystany od razu sok z kiszonego buraka można zlać do butelek i przechowywać w lodówce, tak by był pod ręką przez cały czas trwania naszej kuracji.  

Jeszcze jedna rada dla osób, które chcą przygotować sobie zapas na całą kurację. Sok z kiszonych buraków przechowuje się w lodówce, ale kiszenie powinno odbywać się w wyższej temperaturze. Proces fermentacji najlepiej zachodzi w temperaturze pokojowej, w miejscu, w którym są stałe warunki cieplne i raczej niskie natężenie światła. 

Wpis redakcji popko.pl

Toksyczni ludzie 7 sposobów jak sobie z nimi poradzić 11:00, dnia 28 październik 2022r.
Jak wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe? 18:30, dnia 02 listopad 2022r.
Materiały publikowane w serwisie popko.pl mają charakter edukacyjny i paramedyczny, a towary oraz usługi nie stanowią i nie zastępują porady medycznej. Kopiowanie i rozpowszechnianie materiałów zamieszczonych na portalu jest wskazane, tylko i wyłącznie z podaniem aktywnego linka popko.pl jako źródła. Nazwa serwisu, jego koncepcja, wygląd graficzny, oprogramowanie oraz baza danych podlegają ochronie prawnej.
popko.pl 2021