Jesteś tutaj: Blog Produkty bogate w żelazo. Z czym NIE łączyć żelaza? Co warto wiedzieć?

Produkty bogate w żelazo. Z czym NIE łączyć żelaza? Co warto wiedzieć?

#żelazo # dieta # mikroelementy # anemia

16:00, dnia 18 sierpień 2022r.
3945
0

Produkty z dużą ilością żelaza

Żelazo odpowiada za budowanie wielu białek i enzymów oraz jest elementem niezbędnym do transportu tlenu w organizmie, jako składnik krwinek czerwonych. Bez zaopatrzenia w odpowiednią ilość żelaza ciało człowieka nie może funkcjonować prawidłowo. Dlatego w holistycznym aspekcie zdrowia warto włączyć do diety produkty bogate w żelazo. W czym jest żelazo? Co ma dużo żelaza? Poniżej przedstawiamy produkty zawierające żelazo! 

W czym jest żelazo? 

Rozpatrując produkty bogate w żelazo, a zwłaszcza to, co ma dużo żelaza łatwego do przyswojenia, warto zacząć od podrobów – wątróbka gęsia, wieprzowa oraz drobiowa. Doskonałym źródłem żelaza jest również kaszanka oraz pasztety, które mają w swoim składzie wątróbkę. Produkty z dużą ilością żelaza hemowego (bardziej wartościowego) pochodzą głównie od zwierząt. Już na pierwszy rzut oka widać, kto jest narażony na niedobory żelaza. Mowa oczywiście o osobach, które nie spożywają produktów odzwierzęcych – weganach i wegetarianach. Na szczęście są rośliny, które również dostarczają żelaza do organizmu np. szpinak, jarmuż czy pomidory. Każdy powinien zwrócić uwagę na żelazo w jedzeniu oraz fakt, że ten mikroelement jest odpowiedzialny za transport tlenu w organizmie. Nie tylko prawidłowe oddychanie, którego uczymy się na medytacjach, ale również produkty bogate w żelazo zapewnią dotlenienie komórek. 

Przetwory mięsne – w czym jest dużo żelaza: 

  • Wątróbka gęsia 30,5 mg na 100 g produktu; 
  • Wątroba wieprzowa 18 mg w 100 g produktu; 
  • Wątróbka drobiowa 11,6 mg na 100 g produktu; 
  • Kaszanka 7,5 mg na 100 g produktu. 

Żelazo – w czym jest łatwo przyswajalne żelazo hemowe? 

W jakich produktach jest żelazo? W czym najwięcej? Ten pierwiastek występuje w produktach spożywczych w postaci żelaza hemowego, które przyswaja się w 20 proc. oraz niehemowego – przyswajalnego jedynie w około 5 proc. Żelazo hemowe występuje w produktach zwierzęcych (podroby, pasztety, kaszanka) i w rybach. Natomiast żelazo niehemowe, czyli takie, które zawarte jest w produktach roślinnych, w znacznej mierze podlega modyfikacji, pod wpływem zawartości innych składników pokarmowych w danym posiłku. Dlatego komponując dania, warto nie tylko zwracać uwagę na to, co zawiera dużo żelaza. 

Możemy poprawić przyswajalność żelaza lub utrudnić je jeszcze bardziej. Dodatek świeżych warzyw i owoców, a także produktów kiszonych w posiłku w znacznym stopniu poprawia wchłanianie żelaza. Z drugiej strony, picie kawy lub herbaty do posiłku może praktycznie uniemożliwić przyswajanie tego pierwiastka. Żelazo – w jakich produktach znajdziemy go najwięcej? Sprawdźmy rośliny! 

Warzywa i produkty roślinne – co ma najwięcej żelaza? 

Jakie produkty nieodzwierzęce mają dużo żelaza? Niektóre rośliny zawierają go całkiem sporo. W czym jest żelazo? W czym jest najwięcej żelaza? Szczególnie wartościowym produktem, gdzie jest najwięcej żelaza, są pestki dyni (15 mg na 100 g produktu). Warto dodać, że świeże pestki (nieprażone) skutecznie przepędzają pasożyty z przewodu pokarmowego. W jakich produktach jest najwięcej żelaza poza pestkami dyni? Produkty bogate w żelazo to także sezam, mak, siemię lniane i nasiona roślin strączkowych – soczewica, fasola, ciecierzyca. Co jeszcze zawiera najwięcej żelaza z produktów roślinnych? 

Żelazo – produkty roślinne TOP 10: 

  • Siemię lniane 17 mg/100 g, 
  • Pestki dyni 15 mg/100 g, 
  • Sezam i mak 9.8 mg/100 g, 
  • Orzechy pistacjowe 6,9 mg/100 g, 
  • Natka pietruszki 6,2 mg/100 g, 
  • Kasza jaglana 4,8 mg/100 g, 
  • Płatki owsiane 4,7 mg/100 g, 
  • Kasza jęczmienna 3,6 mg/100 g, 
  • Szpinak 2,7 mg/100 g, 
  • Fasola i soczewica 2 mg/100 g. 

Źelazo_produkty_roślinne

Kasza jaglana – królowa kasz 

Kasza jaglana, zwana królową kasz zawiera żelazo, w czym z pewnością wygrywa pośród innych gatunków. Również kasza jęczmienna to bogate w żelazo jedzenie, przy czym jęczmień dostarcza nam także potas, witaminę B3 i betaglukan (składnik błonnika, ograniczający wchłanianie cholesterolu). 

Kasze – w czym jest najwięcej żelaza: 

  • Kasza jaglana 4,8 mg na 100 g produktu, 
  • Kasza jęczmienna 3,6 mg na 100 g produktu, 
  • Kasza gryczana 2,8 mg na 100 g produktu, 
  • Kasza bulgur 2,5 mg na 100 g produktu. 

Warto pamiętać, w jakich warunkach żelazo niehemowe (roślinne) lepiej się przyswaja. Gdzie najwięcej żelaza – to jedno, a drugie to wchłanianie. Dlatego kasze należy łączyć z surowymi warzywami czy owocami (min. 100 g na jeden posiłek) lub z kiszonkami, które pomagają wchłaniać żelazo. 

Komu zaleca się kontrolowanie poziomu żelaza w organizmie? 

Produkty z dużą ilością żelaza są polecane kobietom w ciąży, ale nie tylko. Żelazo w produktach bogatych w ten pierwiastek lub suplementacja polecane są osobom z objawami niedoborów. Produkty zawierające żelazo są wartościowe dla kobiet z obfitymi miesiączkami. Produkty z dużą ilością żelaza poleca się osobom z chorobą wrzodową oraz uprawiającym sporty wytrzymałościowe. Żelazo w jedzeniu to istotny temat dla osób stosujących dietę wegetariańską. 

Kobiety w ciąży są szczególnie narażone na niedobór żelaza, dlatego ich dieta powinna zawierać większe ilości tego pierwiastka. Najczęściej włącza się wtedy do menu kaszankę, wątrobiankę, pasztety lub smażoną wątróbkę, a także zaczyna się posypywać potrawy natką. Inne produkty bogate w żelazo, bezpieczne dla kobiet w ciąży to żółtka jajek, kakao, buraki, orzechy, rzeżucha, suszone morele, rodzynki, pestki dyni i pieczywo pełnoziarniste. 

Kontrolowanie poziomu żelaza

Jaki chleb na anemię – w czym jest najwięcej żelaza? 

Na niedokrwistość najlepsze jest uzupełnienie diety w żelazo. Gdzie najwięcej w popularnych artykułach spożywczych możemy go znaleźć? W jakich produktach z piekarni jest najwięcej żelaza? Kromka chleba z pełnego ziarna może dostarczyć 6 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo, dlatego osobom, które borykają się z anemią, zaleca się spożywanie produktów pełnoziarnistych, np. makaronu z mąki z pełnego przemiału, płatków zbożowych czy ryżu naturalnego.. 

Żelazo w pszenicy uprawianej na mało urodzajnych glebach pochodzi z nawozów. U pszenicy ozimej wykonuje się 3–4 zabiegi (w fazie liścia, krzewienia, wzrostu źdźbła i kłoszenia). W przypadku pszenicy jarej częstotliwość jest mniejsza, wynosi 2–3 zabiegi (w fazie krzewienia, wzrostu źdźbła oraz kłoszenia). Ilość minerałów w zbożach jest zmienna i zależały od stopnia nawożenia. 

Kiełki – w czym jest żelazo? 

Wiedząc, w czym jest żelazo, możemy sami wyhodować je w domu. Kiełki to sposób na dostarczenie do organizmu nie tylko witamin, ale również żelaza. W czym jest dużo żelaza? W okresie kiełkowania w roślinach uaktywniają się enzymy przetwarzające substancje odżywcze, zwiększając tym samym ich biodostępność. Pod względem zawartości żelaza najbardziej wartościowe są kiełki lucerny, brokuła, buraka, kapusty, soczewicy, pszenicy oraz soi. Ponadto dodawanie surowych kiełków zwiększa przyswajalność żelaza z innych produktów roślin. 

Holistyczne podejście do zdrowia 

Niedobór żelaza w organizmie może skutkować wieloma przykrymi objawami i schorzeniami. Warto więc zwrócić uwagę na swój jadłospis i wzbogacić go o produkty zawierające ten cenny pierwiastek. Dieta oraz kontrolowanie, w czym jest żelazo, jest ważne dla zdrowia, ale lepsze efekty osiągniemy, patrząc na siebie holistycznie. Człowiek nie składa się tylko z ciała fizycznego, dlatego zadbajmy o ciała subtelne oraz odpowiedni poziom energii – poprzez medytację. Na naszym kanale prowadzimy sesje uzdrawiania na odległość, a także warsztaty rozwoju duchowego. Nasze warsztaty to najlepsza droga do odnalezienia samego siebie na wszystkich poziomach. Warsztaty online oraz webinary są przeznaczone dla każdego, kto chce świadomie żyć i aktywnie wprowadzać zmiany w swoim życiu. Odnajdą się na nich zarówno początkujących, jak i osoby, które mają już pewne doświadczenia w podróżowaniu po przestrzeniach duchowych. 

Holistyka

Wpis redakcji popko.pl

Materiały publikowane w serwisie popko.pl mają charakter edukacyjny i paramedyczny, a towary oraz usługi nie stanowią i nie zastępują porady medycznej. Kopiowanie i rozpowszechnianie materiałów zamieszczonych na portalu jest wskazane, tylko i wyłącznie z podaniem aktywnego linka popko.pl jako źródła. Nazwa serwisu, jego koncepcja, wygląd graficzny, oprogramowanie oraz baza danych podlegają ochronie prawnej.
popko.pl 2021