Jesteś tutaj: Blog 10 produktów, które poprawią wydajność Twojego mózgu.

10 produktów, które poprawią wydajność Twojego mózgu.

#dieta # mózg

16:00, dnia 12 październik 2022r.
1041
0

Mózg jest jednym z najważniejszych i jednocześnie najbardziej skomplikowanych organów w ciele człowieka. Często nawet nie zastanawiamy się jak ciężko pracuje. Z tego organu pochodzą najważniejsze zdolności człowieka takie jak postrzeganie, pamięć, zdolność czucia i myślenia.  

To co spożywamy każdego dnia ma ogromny wpływ na jakość naszej koncentracji, pamięci, samopoczucia czy jakości snu. 

Wydajność mózgu

Jakie produkty są dla naszego mózgu najodpowiedniejsze?  

Jak wesprzeć swój mózg, by działał prawidłowo i w skupieniu pomógł nam osiągać nasze cele?  

Dlaczego powinniśmy dbać o nasz mózg oraz powiemy o 10 produktach, które warto uwzględnić w swojej codziennej diecie, by zwiększyć jego wydajność. 

Dzięki spożywaniu tych produktów poprawi się Twoja pamięć, zdolność analizy, jak i kreacja.

Dlaczego powinniśmy zadbać o nasz mózg? 

Nasz mózg jest najważniejszym organem i zużywa on do 25 % energii naszego ciała, dlatego powinniśmy się nim zaopiekować i dostarczyć mu zdrowe produkty, pełne witamin i składników odżywczych, które będą jego paliwem i poprawią jego sprawność. 

Choć biochemia mózgu jest złożona, wiadomo, że dieta ma dość ogromny wpływ na jego funkcjonowanie i na odwrót. Już sama myśl o pysznym jedzeniu, gdy jesteśmy głodni możemy poczuć tak zwane motyle w brzuchu. Wszystko się dzieje za sprawą neuroprzekaźników, są to substancje chemiczne, które przenoszą informacje pomiędzy komórkami nerwowymi.  

Odpowiednio zbilansowana dieta jest podstawą naszego zdrowia i dobrego nastoju. Warto wiedzieć jakie produkty są wartościowe dla naszego mózgu i od jak najwcześniejszych lat móc je zażywać, by zachować lepszą sprawność intelektualną, aż do późnej starości.  

Właściwe składniki diety są naturalnym sposobem ochrony mózgu, które w znacznej mierze mogą nas uchronić przed udarem mózgu oraz np. przed chorobą Alzhaimera. 

Zanim przedstawimy 10 wartościowych produktów dla mózgu, trzeba też wspomnieć o tych szkodliwych. Warto zrezygnować z dużej ilości spożywanego cukru, alkoholu oraz jedzenia typu fast food, które zawierają szkodliwe dla naszego organizmu tłuszcze TRANS. Nawet śladowe ilości TRANS wpływają niekorzystnie na pracę mózgu i pogarszają pamięć. 

10 najlepszych produktów, które korzystnie wpływają na nasz mózg.

A teraz czas na zestawienie 10 najlepszych produktów, które poprawią prace naszego mózgu. Oto one: 

1. Owoce jagodowe 

Nasz ranking otwierają wszelkie owoce jagodowe, czyli maliny, borówki, jeżyny, truskawki, które powinniśmy jeść regularnie dla lepszego funkcjonowania mózgu. Choć są dostępne głównie w sezonie letnim, jeśli mamy taką możliwość, warto zamrozić je na zimne pory roku. 

Owoce jagodowe bogate są w antyoksydanty i cenne witaminy, które poprawiają przepływ krwi do mózgu.  

Flawonoidy zawarte działają odmładzająco i poprawiają naszą koncentrację i pamięć. 

Owoce jagodowe działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco zapobiegając starzeniu się organizmu, w tym mózgu. 

Dieta bogata w dużą ilość owoców jagodowych pozytywnie wpłynie na naszą zdolność myślenia i pamięć. 

2. Kakao 

Kakao w postaci surowej lub gorzkiej czekolady ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i poprawia nasz nastój. Nie można go jednak pomylić z mleczną czekoladą czy z innymi słodyczami, które mają wiele dodatków. 

Zawarte w kakao flawonoidy, działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Zwiększają on przepływ krwi, co pobudza pracę mózgu ku lepszej koncentracji i pamięci. 

Flawonoidy również zapobiegają starzeniu się komórek mózgowych, jak i zwiększają tolerancję na stres. 

Zdrowotne właściwości ziaren kakao były już znane wiele tysięcy lat temu. 

Kakao

3. Kurkuma 

Kurkuma, przyprawa z Indii, która ma wiele niezwykłych właściwości i jest znana jako remedium na wiele dolegliwości. 

Zawarta w niej kurkumina, według wielu badań naukowych jest niezwykle bogata w antyoksydanty, które działają przeciwzapalnie i anty-nowotworowo, chroniąc również przed chorobą Alzheimera. 

Dodatkowo zawarty w kurkumie – tu-me-ron przyczynia się do odbudowy komórek mózgowych, poprawiając pamięć i zdolności umysłowe. 

Kurkuma ma wiele właściwości - wystarczy już niewielka ilość tej złotej przyprawy w codziennej diecie. 

4. Awocado 

Awocado jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie uważany jako superfood. Zawiera on kwasy tłuszczowe jak omega 3, omega 6 czy omega 9, które wykazują liczne korzyści dla ochrony zdrowia i zmniejszają ryzyko udaru mózgu. 

Awocado również zawiera wiele cennych witamin jak A, z grupy B, C, K, E oraz innych wartości odżywczych jak potas, fosfor, dzięki czemu może stanowić doskonałe uzupełnieniem codziennej diety. 

Zawarte w nim polifenole i witamina młodości E, działają przeciwzapalnie i korzystnie wpływają na pracę mózgu, poprawiając procesy zapamiętywania.

Jest zdrowym zamiennikiem tłuszczy w diecie, stosowane często jako masło. 

Awokado

5. Marchew 

Marchew nie tylko jest dobra na wzrok, a pomaga też w prawidłowym funkcjonowaniu naszego mózgu. Jest jednym z najsilniejszym antyoksydantem.  

Marchew zawiera luteolinę – barwnik roślinny, który zmniejsza zaburzenia pamięci związane z wiekiem. 

Marchew zawiera wiele witamin jak prowitaminę A (beta-katoren), B6, C, E, K i mikroelementów żelazo, magnez, fosfor czy potas, który w szczególności chroni przed udarem mózgu. 

Jedz marchew każdego dnia. 

6. Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek to zdrowy tłuszcz, który wpływa korzystnie na pamięć i procesy myślowe poprzez zawarte w niej kwas Omega 6.  

Kwasy mega 6 mają właściwości przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, ale też są istotne w funkcjonowaniu mózgu jak i usprawnia pracę układu nerwowego. 

Zawarte w niej polifenole, czyli andyoksydanty zmniejszą ryzyko udaru mózgu i przeciwdziała chorobie Alzhaimera. 

Dieta Śródziemnomorska, która jest bogata w oliwę i oliwki jest uważana za najzdrowszą na świecie, jest w stanie zapewnić nam potrzebne nam kwasy tłuszczowe omega - 3 i 6. 

Oliwa z oliwek

7. Ryby  

Jednym z najważniejszych substratem energetycznym dla mózgu jest tłuszcz, który często jest zmniejszany do minimum przez osoby, które chcą zgubić masę ciała, a jest elementem istotnie ważnym, do poprawnego funkcjonowania mózgu. 

Ten tłuszcz dla naszego mózgu to tłuste ryby, a najlepiej morskie ryby, dziko żyjący łosoś, tuńczyk makrela, śledź czy sardynki. 

Ryby zawierają kwas Omega 3, który jest ważny do prawidłowego funkcjonowania komórek nerwowych i poprawiają elastyczność tętnic. 

Omega 3 odpowiada za zapamiętywanie, jak i zmniejsza prawdopodobieństwo udaru mózgu. 

Ryby zawierają również ważne dla nas witaminy z grupy B, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Chociażby niedobór, wspomnianej wcześniej witaminy B3 skutkuje osłabieniem pamięci, a nawet bezsenność. 

Warto je włączyć do swojej diety i jeść regularnie, ponieważ nawet małe porcje ryb działają zabezpieczająco dla mózgu. 

8. Orzechy 

Jednym z najbardziej najwartościowszych dostępnym dla nas produktów na poprawę wydajności mózgu są orzechy. Są one źródłem białka i zdrowego tłuszczu. 

Ten zdrowy tłuszcz regeneruje komórki mózgowe poprawiając jego funkcjonowanie. 

Zawierają one również wiele witamin, antyoksydantów oraz cennych minerałów jak bor, selen, wapń czy magnes które nawet w śladowych ilościach są korzystne dla pracy naszego mózgu i układu nerwowego, poprawiając pamięć i koncentrację. 

Najbardziej korzystnymi dla mózgu orzechami, są jedne z tych najbardziej kalorycznych, jak na przykład orzechy włoskie, orzechy nerkowca czy brazylijskie. 

Najlepiej spożywać jest orzechy namoczone wcześniej w wodzie, by cenne składniki w nich zawarte były łatwiej przyswajalne. 

Orzechy

9. Zielone liście 

Kolejnym ważnym produktem dla mózgu są wszelkiego rodzaju zielone liście jak jarmuż, rukola, szpinak, zielona pietruszka czy sałata. Zaliczają do nich również brokuły, czyli warzywa z grupy krzyżowej. 

Zielone warzywa powinny być podstawą naszego żywienia, ponieważ są bogate w błonnik, witaminy, minerały oraz antyoksydanty. 

Substancje czynne w zielonych liściach hamują rozwój wolnych rodników. 

Również zawarte w liściach zielonych witaminy z grupy B, wzmagają naprawę DNA a w szczególności B3, czyli niacyna pomoże ci wzmocnić sprawność układu nerwowego i mózgu. 

Zaleca się jeść 1 porcję zielonych warzyw dziennie czy dodając je do zielonego smoothie by skutecznie poprawić funkcjonowanie mózgu. 

10. Woda  

Na pierwszym miejscu jest woda mineralna, ponieważ odpowiednie nawodnienie mózgu jak i w ogóle organizmu jest podstawą jego funkcjonowania. Mózg w prawie 80% to woda, jeżeli jesteśmy odwodnieni, wpływa to na naszą pamięć i koncentrację. Dlatego najlepiej jest pić około 2 litrów wody dziennie. Do wody można dodać cytrynę, która korzystnie zmienia jej pH. 

 Właściwości zdrowotne wody 

Tu należy zwrócić uwagę, że woda wodzie nierówna, a oprócz jej biologicznej czystości i składu chemicznego, ważny jest jeszcze ładunek energetyczny, który w sobie zawiera i przenosi.  

Dlatego warto wybierać wodę o odpowiednim dla nas składzie i zawartości minerałów oraz przepromieniowywać ją, by jej właściwości energetyczne były dla nas i naszego organizmu wspierające, a nie obciążające. Jeśli nie wiecie jak to zrobić, nie szkodzi, możecie skorzystać z gotowego rozwiązania jakie przygotował dla was Zbigniew Jan Popko. Szczegóły i gotowe działanie, które pozwoli wam przepromieniować wodę, znajdziecie w wideoblogu.

Dobrze zbilansowana dieta to podstawa jednak, należy pamiętać, że nie samą dietą człowiek żyje. Lista produktów, które poprawią wydajność mózgu może być znacznie dłuższa. 

Dbając o zdrowie naszego mózgu ważne jest również:

  • regularne wysypianie się  
  • zdrowy sen  
  • czy aktywność fizyczna, najlepiej na świeżym powietrzu.  

W kontekście mózgu aktywność fizyczna znacznie go dotlenia, poprawiając jego sprawność i pozwala na uwolnienie w nim endorfin czyli hormonu szczęścia.  

Ponadto mózg kocha uśmiech, który ma również prozdrowotne właściwości dla ogólnego funkcjonowania naszego organizmu, jak i pośrednio działa na poprawę pamięci. 

Uśmiech

Wspierając ciało fizyczne poprzez zdrowe odżywianie, możemy również wesprzeć nasze CIAŁO ENERGETYCZNE poprzez energetyzowanie naszego jedzenia i wody przed spożyciem. Jak tego dokonać? W sposób intencjonalny możemy przepromieniować wodę, byśmy byli zdrowsi i szczęśliwi. Jeśli zrobicie to poprawnie może to zneutralizować szkodliwe substancje zawarte w pożywieniu i nadać mu wyższy parametr witalności. Jak to zrobić najlepiej i kiedy takie działanie jest najsilniejsze, dowiecie się odwiedzając nasz kanał POPKO MEDITATION WORLD, gdzie znajdziecie nigdzie indziej nie publikowaną wiedzę z zakresu rozwoju duchowego i będziecie mogli skorzystać z niezwykłych medytacji o niebywałej mocy samouzdrawiania, ale również o potężnej sile przemiany.   

Wpis redakcji popko.pl

Materiały publikowane w serwisie popko.pl mają charakter edukacyjny i paramedyczny, a towary oraz usługi nie stanowią i nie zastępują porady medycznej. Kopiowanie i rozpowszechnianie materiałów zamieszczonych na portalu jest wskazane, tylko i wyłącznie z podaniem aktywnego linka popko.pl jako źródła. Nazwa serwisu, jego koncepcja, wygląd graficzny, oprogramowanie oraz baza danych podlegają ochronie prawnej.
popko.pl 2021