Jesteś tutaj: Blog Jagody – właściwości, składniki odżywcze. Poznaj pyszny sposób na zdrowie

Jagody – właściwości, składniki odżywcze. Poznaj pyszny sposób na zdrowie

#jagody #dieta #zdrowie

10:00, dnia 19 czerwiec 2023r.
1982
0

Owoce, które potocznie nazywamy jagodami to owoce borówki czarnej. Znajdziemy je w większości lasów w Polsce, na kwaśnych glebach w lasach iglastych i liściastych, a także na wrzosowiskach. Jagody są jednymi z najstarszych owoców. Te, które dostępne są na rynku pochodzą głównie ze stanowisk naturalnych. Nie udało się bowiem opanować uprawy jagód, co czyni je jednymi z najzdrowszych dostępnych nam owoców.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Dlaczego warto spożywać jagody?
  • Poznasz właściwości prozdrowotne jagód oraz sposoby ich wykorzystania w kuchni.
  • Podpowiemy Ci jak jeszcze możesz wzmocnić swoje zdrowie.

Jagody – właściwości, składniki odżywcze

Jagody – składniki odżywcze

Pod względem wartości odżywczych niewielkie owoce borówki czarnej oferują znacznie więcej niż truskawki czy borówki amerykańskie. Mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Są prawdziwą bombą cennych witamin i minerałów. Składają się na nie:

  • Witamina A
  • Witamina C
  • Witamina E
  • Witamina K
  • Witaminy z grupy B (B2, B3, B5, B6) 
  • Witamina B9, czyli kwas foliowy
  • beta-karoten
  • Pierwiastki mineralne – potas, wapń, magnez, selen, miedź, cynk, żelazo, mangan.  
  • Luteina
  • Błonnik
  • Fito-estrogeny
  • Flawonoidy, w tym anto-cyjany

Ponadto jagody są niskokaloryczne, 100 gramów owoców dostarcza około 51 kcal.

Spożywanie owoców borówki czarnej

Warto maksymalnie wykorzystać sezon na jagody, ponieważ świeże mają najwięcej wartości odżywczych. Można je spożywać bez żadnych dodatków. Możesz przyrządzić z nich sałatkę owocową bądź dodać do smoothie.

Spożywanie owoców borówki czarnej

A co poza sezonem?

Zarówno owoce, jak i liście borówki czarnej są surowcem ziołolecznictwa. Od pokoleń stosowano je jako lek na wiele dolegliwości. Pełniły funkcję antybiotyku przeciw tyfusowi, czy gronkowcowi.

Z owoców i liści można przygotować susz do zaparzania.

Jagody dostępne są również w formie liofilizowanej. W tej postaci zachowują cenne makroskładniki. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do owsianek, wypieków czy deserów.

Dużą popularnością cieszy się sok z owoców borówki czarnej, który z powodzeniem można wykorzystać zimą, rozcieńczając z wodą, dodając do herbaty lub jako syrop do deserów. Owoce można także mrozić, w ten sposób mogą być przetrzymywane nawet rok.

Jakie właściwości prozdrowotne mają jagody?

  1. Działanie odmładzające

    Owoce borówki czarnej zawierają dużą ilość antyoksydantów, które odpowiadają za intensywny, ciemny kolor. Antyoksydanty wspierają nasz organizm, obniżając ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne, w tym raka. Ponadto wstrzymują procesy starzenia, poprawiając przy tym wygląd skóry, co jest potwierdzone naukowo. Sok ze świeżych jagód jest prawdziwym źródłem młodości.

  2. Działanie przeciwzapalne

    Borówka czarna wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Poprawia gojenie ran i niweluje stany zapalne w organizmie.  Co więcej, działa korzystnie na zaburzenia jelitowe, które mogą być wywołane przez pokarm lub toksyny. Przeciwdziała groźnym pasożytom i owsikom oraz bakteriom Salmonella. Syrop z owoców borówki czarnej jest popularnie stosowany na kaszel oraz na infekcje układu oddechowego.

    Dzięki dużej ilości witaminy C borówka czarna zapobiega wielu chorobom wirusowym i infekcyjnym.

    Skutecznie przeciwdziała też anemii. Zawarty w nich przeciwutleniacz mirtylina odpowiada za uelastycznienie naczyń krwionośnych i wraz z żelazem bierze udział w produkcji czerwonych ciałek.

  3. Pomagają oczyścić organizm z toksyn i wspomagają odchudzanie

    Zawarte w jagodach polifenole zmniejszają proces produkcji komórek tkanki tłuszczowej, w których magazynowany jest tłuszcz.  

    Spożywanie owoców borówki czarnej wspomaga także organizm w usuwaniu szkodliwych oraz zbędnych produktów przemiany materii, dlatego może wspomagać odchudzanie. Ponadto redukuje poziom złego cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi, dlatego spożycie jest zalecane dla osób chorujących na cukrzycę typu II.

    Borówka czarna normalizuje problemy z uporczywymi zaparciami i biegunkami. Zawarte w jagodach garbniki powodują uszczelnienie błon śluzowych żołądka oraz neutralizacje szkodliwych produktów przemiany materii normalizując przy tym pracę jelit.

    Jagody mają łagodne działanie moczopędne.

  4. Wspierają pracę mózgu i układu nerwowego

    Zawarte w borówce czarnej flawonoidy wpływają na poprawę procesów myślowych i poznawczych. Spożywanie soku z jej owoców sprzyja lepszej sprawności umysłowej, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Zapobiega również udarom mózgu oraz chorobie Alzheimera.

    Jagody słyną również z dużej dawki luteiny, która ma zbawienny wpływ na nasz wzrok.

    Spożywanie borówki czarnej wykazuje łagodzące działanie na nasz układ nerwowy. 

  5. Przeciwdziałają nowotworom i chorobom serca

    Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy owoce borówki czarnej bardzo skutecznie niszczą wolne rodniki. Ponadto posiadają fitoestrogeny, które powstrzymują enzymy odpowiedzialne za powstawanie nowotworów wątroby czy tarczycy.

    Spożywanie owoców borówki zapobiega również chorobom układu sercowo-naczyniowego. Wspomaga układ odpornościowy, poprawiając ogólną kondycję organizmu oraz pozytywnie wpływając na nasze samopoczucie.

właściwości prozdrowotne jagód

Wykorzystanie w kuchni

Jednymi z najbardziej popularnych produktów, które są często przygotowywane w warunkach domowych są pasteryzowane soki i konfitury z owoców borówki.

Należy jednak pamiętać, że istnieje wiele badań naukowych, w których potwierdzono, iż obróbka termiczna usuwa witaminy i znaczną część polifenoli. Warto więc wziąć pod uwagę krótszy czas pasteryzacji lub mrożenie, jeśli myślimy o zrobieniu soku z borówki.

Z jagód można wykreować pyszne wypieki i desery. Mogą także posłużyć jako dekoracja.

Popularne dania z jagodami, które kochają nawet dzieci to pierogi, bułeczki drożdżowe, sernik z jagodami i czekoladą. Z reguły spożywa się je na słodko, lecz współczesna kuchnia używa jagód również do dań wytrawnych jako dodatek do sałatek, czy sosów do mięs.

Dowiedz się więcej!

Jeśli chcesz wzmocnić swoje zdrowie, przywrócić równowagę w ciele i umyśle, zadbać o swoje samopoczucie, wykorzystując do tego moc medytacji - jesteś w dobrym miejscu. 

Nasza strona popko.pl oraz kanał POPKO Centrum Medytacji i Zdrowia oferuje szeroki zakres treści dotyczących medytacji, zdrowia w ujęciu holistycznym oraz technik samouzdrawiania. 

Twórca kanału Zbigniew Jan Popko to nie tylko dyplomowany Mistrz Bioenergoterapii, ale przede wszystkim człowiek z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem w dziedzinie rozwoju duchowego. Jego umiejętności i głęboka wiedza na temat uzdrawiania sprawiają, że jest on niezrównanym ekspertem, gotowym podzielić się własnym doświadczeniem.

Odwiedź popko.pl, aby dowiedzieć się więcej oraz poznać skuteczne sposoby na poprawę jakości życia i zdrowia.

Wpis redakcji popko.pl

Materiały publikowane w serwisie popko.pl mają charakter edukacyjny i paramedyczny, a towary oraz usługi nie stanowią i nie zastępują porady medycznej. Kopiowanie i rozpowszechnianie materiałów zamieszczonych na portalu jest wskazane, tylko i wyłącznie z podaniem aktywnego linka popko.pl jako źródła. Nazwa serwisu, jego koncepcja, wygląd graficzny, oprogramowanie oraz baza danych podlegają ochronie prawnej.
popko.pl 2021