Jesteś tutaj: Blog 6 sposobów jak ograniczyć cukier. Zastosuj w codziennym życiu.

6 sposobów jak ograniczyć cukier. Zastosuj w codziennym życiu.

#cukier # dieta # poradnik

10:00, dnia 09 czerwiec 2022r.
2534
0

Na temat niekorzystnego wpływu cukru na nasze zdrowie, mówi się bardzo dużo. Jedni porównują go z narkotykiem, ponieważ powoduje zwiększone wydzielanie dopaminy, przez co, aktywuje obecny w organizmie, system nagradzania. Inni, uważają go za czynnik chorobotwórczy, bo nie jest składnikiem odżywczym, a nasz organizm, teoretycznie nie potrzebuje go wcale.  

Jednak jak wskazują dane, spożycie cukru w Polsce nie maleje. Polacy bardzo go lubią i spożywają go naprawdę dużo. Ostatnie dane z GUSU, pokazały, że spożycie cukru to ponad 40 kg rocznie na osobę dorosłą, a ta liczba, z roku na rok, wciąż rośnie.  Jak to jest możliwe 

Po pierwsze -  dobrze smakuje, dlatego tak  trudno nam zrezygnować z cukru, a poza tym, ukrywa się w wielu produktach żywnościowych, które codziennie spożywamy - co dodatkowo utrudnia jego ograniczanie. 

szkodliwość cukru

Na początek jednak przedstawmy kilka faktów na temat cukru:  

  1. Cukry, są naturalnie występującymi w przyrodzie składnikami pokarmowymi. Wszystkie rośliny, z których produkuje się środki spożywcze, w tym owoce, warzywa czy zboża, zawierają naturalnie obecne cukry 
  2. Cukry, są źródłem energii, niezbędnej do funkcjonowania ludzkiego organizmu.   
  3. W codziennej diecie występuje wiele rodzajów cukrów. Są to na przykład: glukoza, fruktoza, sacharoza czy laktoza. Natomiast, kiedy używamy słowa cukier - najczęściej myślimy o sacharozie (cukier stołowy).
  4. Co ciekawe, organizm człowieka, nie odróżnia cukrów naturalnie występujących w żywności, od tych, do niej dodawanych.
  5. Cukry, poza dostarczaniem odczucia słodkości, pełnią w żywności wiele innych funkcji: nadają smak, ale i barwę, teksturę, wydłużają okres jej trwałości. Żaden inny pojedynczy składnik, nie zastąpi w żywności i napojach tych wszystkich funkcji. 

Zdrowotne konsekwencja nadmiernego spożywania cukru: 

Nadmiar cukru we krwi,  osłabia układ odpornościowy i immunologiczny, który nie ma wystarczająco dużo siły do walki z wirusami. Stąd częste:  przeziębienia, powracające grypy i infekcje. Nadmiar cukru w diecie, sprzyja też trudno gojącym się infekcjom grzybiczym oraz bakteryjnym.  

Cukier jest doskonałą pożywką dla wielu mikroorganizmów jak drożdżaki, w tym candidy, które nie są korzystne dla naszego zdrowia. Rezygnując całkiem z cukru, odcinamy bakterie od ich pokarmu.   

Osoby, które spożywają regularnie nadmierne ilości cukru, często czują zmęczenie i ospałość. Cukier hamuje produkcję hormonu zwanego oreksyna, który jest odpowiedzialny, za regulowanie stanu snu i czuwania.  

jak ograniczyć cukier

Cukier warto ograniczyć dla: 

  • Lepszego samopoczucia  

Badania pokazują, że hiperglikemia, czyli podwyższony poziom cukru we krwi, powoduje smutek, depresję, napady lęku, czyli wpływa na zaburzenia emocjonalne.   

Hiperglikemia, oznacza również, wzrost krążących we krwi cząsteczek pro-zapalnych, co również może obniżać nastrój.  

Redukcja cukru czy całkowite jego wyeliminowanie, oznacza poprawę nastroju i samopoczucia.  

  • Poprawy kondycji cery  

Dla wielu osób może to być przełomowe, gdyż ograniczenie spożywania cukru może okazać się, że jest bardziej skuteczne, w poprawie naszej cery, niż stosowanie drogich kosmetyków.  

Poprzez spożywany cukier i duże ilości andro-genów, nasz organizm produkuje większe ilości sebum, które w następstwie, powoduje zatykanie gruczołów łojowych, czy zapalenia mieszków włosowych. Cukier zatem, może być przyczyną pojawienia się trądziku i sprzyja kolonizacji bakterii, które zaostrzają stany zapalne.  

Redukcja cukru może zatem, znacznie złagodzić stany zapalne skóry.  

  • Opóźnienia procesów starzenia  

Duża ilość cukru, powoduje glikację białek w naszym organizmie, co niszczy kolagen i elastynę, dzięki temu szybciej są widoczne zamaszki na skórze, co ogólnie przyspiesza proces starzenia organizmu.   

Glikacja, zaostrza procesy zapalne i postępuje degeneracja tkanek. Zaostrza również trądzik, a skóra, podatna na uszkodzenia, mocniej reaguje na promieniowanie słoneczne, przez co mogą powstać przebarwienia.  

Ograniczając cukier w naszej diecie, w znacznym stopniu, możemy zatrzymać ten proces, a nasza skóra stanie się bardziej jędrna i mniej sucha.  

  • Redukcji wagi  

Dzięki badaniom potwierdzono, że regularne i nadmierne spożywanie cukru, powoduje osłabioną reakcję na hormon leptynę, który jest odpowiedzialny, za hamowanie uczucia apetytu i zapewnia uczucie sytości.   

Redukcja cukru, pozwala zatem lepiej kontrolować uczucie głodu i apetytu, a to, sprzyja zgubieniu zbędnych kilogramów, czy utrzymaniu prawidłowej masy ciała.   

  • Lepszej praca mózgu  

Zaobserwowano w wielu badaniach naukowych, że nadmierne spożycie cukru uszkadza komórki mózgu, utrudniając przyswajanie informacji i wpływa niekorzystnie na pamięć poprzez stany zapalne i stres oksydacyjny w układzie nerwowym. Cukier hamuje powstawanie nowych połączeń pomiędzy komórkami nerwowymi, co zaburza koncentrację i zapamiętywanie.  

Dzięki ograniczeniu cukru, możemy znacznie poprawić swoją pamięć i koncentrację.

  • Lepszej jakość snu  

Niestety, badania wykazują, że osoby, które spożywają dużo cukru stołowego, często mają problem z jakością snu.  

Ograniczając cukier, poprawi się znacznie jakość naszego snu.   

zdrowa dieta

Cukier warto zatem ograniczyć dla POPRAWY ZDROWIA w ogólnym tego słowa znaczeniu.   

Wszystko przemawia za tym, by ograniczyć ilość spożywanego cukru, jednak dla niektórych może się to okazać bardzo trudne, bo kochają jeść czekoladę, ciastka czy lody, ale nie tylko dlategoPrawda jest taka, że cukier, jest wszechobecny  w większości,  w przetworzonych produktach, nawet tam, gdzie się ich nie spodziewamy. Cukier zawarty jest w ulubionym ketchupie czy w słodkich jogurtach lub w kaszkach dla dzieci.  

Zmiana nawyków żywieniowych, wymaga wiedzy, czasu, lecz przede wszystkim chęci. Każda stopniowa lub częściowa redukcja cukru, może być dla kogoś małym sukcesem. Można tego prosto dokonać, poprzez ograniczenie poszczególnych produktów, które zawierają w swoim składzie duże ilości cukru 

Niezaprzeczalnym jest, że całkowite wykluczenie cukru z diety, przynosi najwięcej korzyści dla naszego zdrowia, co może stać się stałym elementem stylu życia.  

Ale jak to zrobić ? 

Sześć sposobów jak ograniczyć cukier.

Przedstawiamy teraz 6 sposobów, które podpowiedzą, jak bez cierpienia i nadmiernych wyrzeczeń, zniwelować ilość cukru w naszej diecie.  

1. Czytaj etykiety  

Sekret, tkwi w dobrze przygotowanych przez nas zakupach, czytanie etykiet może stać się ciekawym nawykiem. Często pozornie zdrowe, a nawet produkty BIO, mają w swoim składzie zbyt dużą ilość cukru.  

Po prostu, warto czytać etykiety i wybierać takie produkty, które mają niską zawartość cukrów prostych. Cukry, należą do węglowodanów, więc często można zobaczyć na opakowaniu napis: “węglowodany, w tym cukry”.  

Szczególnie rodzice, powinni zwracać uwagę, na etykiety przy zakupie produktów dla swoich dzieci, ponieważ wiele kaszek, czy innych gotowych produktów, zawiera dużą ilość cukru.  

Cukier kryje się pod innymi nazwami. Warto omijać cukier pod nazwą: syrop glukozowo-fruktozowy - wysokofruktozowy syrop kukurydziany czy sacharoza.  

Uwaga również, na etykiety produktów light, ponieważ wiele z nich, pomimo, że ma mniej tłuszczów, zawiera w sobie sztuczne słodziki, które powstają w wyniku procesów chemicznych i nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych.  

Do intensywnych substancji słodzących zalicza się wiele substancji E: jak np. aspartam (E 951), sacharyna (E 954), tau-matyna (E 957), jest ich znacznie więcej.  

2. Ogranicz ilość spożywanych słodyczy i produktów o dużej ilości cukru.  

Warto na początku, zrezygnować z cukru białego, brązowego i trzcinowego oraz wszelkiego rodzaju sztucznych słodzików.  

Słodycze, w tym czekolada mleczna, żelki, gumy, ciastka czy wyroby cukiernicze jak np. sławne w Polsce pączki czy drożdżówki, to produkty, które  zawierają w sobie dużo cukru.  

Również wiele dostępnych w sklepach płatków śniadaniowych, pieczywo, gotowe musli, kremy orzechowe czy dżemy zawierają dużą ilość cukru.  

Najlepszym zamiennikiem słodyczy, są świeże owoce, które nie tylko zawierają ten zdrowy cukier, ale również, nawadniają nasz organizm.  

Jednakże, jest wiele owoców o dużej ilości cukru: jak banany, mango, winogrona, choć są to cukry proste, również przestrzega się przed ich nadmiernym spożyciem.  

Co ciekawe, okazuje się, że są zioła, które hamują apetyt na spożywanie słodkich produktów, są to np. morwa biała, mięta, mniszek lekarski. A przyprawy jak cynamon, imbir, oregano i kurkuma, obniżają poziom cukru i zmniejszają glikację. Znana również żurawina, w swoich właściwościach, poprawia wrażliwość na insulinę.  

3. Ogranicz słodkie napoje.  

Większość napojów w sklepach, ma w sobie dużą zawartość cukru. Nektary, napoje gazowane, energetyki,  również alkohol - whisky, piwo, nalewki czy likiery.   

W puszcze napoju gazowanego, może znaleźć się nawet 7 łyżeczek cukru. Zastąpienie słodkich napojów np. wodą z cytryną, stanowi dobrą redukcję w spożyciu cukru.  

4. Staraj się jeść regularnie  

Regularne posiłki i zbilansowana dieta, zapobiegają napadom wilczego głodu i chęcią sięgnięcia po słodkiego batona – wysokoenergetyczny produkt dostarcza głównie energii, nie zapewniając jednocześnie odpowiedniej ilości składników odżywczych. Warto w podróż zaopatrzyć się w wartościowsze przekąski np. orzechy czy jabłko.   

Unikaj przetworzonej żywności. Przetworzona żywność, zawiera często duże ilości cukru, również soli, konserwanty czy niezdrowe tłuszcze, które spożywane w nadmiarze, mogą prowadzić do uszkodzenia komórek.  

Staraj się, wprowadzić do swojej diety, dużo owoców i warzyw, które dostarczą Ci dawki błonnika, witamin i minerałów.  

Odpowiednio zbilansowana dieta, uchroni nas przed chęcią, po sięganie po wysokokaloryczne produkty.  

5. Używaj zdrowsze zamienniki cukru.

Do słodzenia kawy czy herbaty, zamiast cukru stołowego, możemy użyć innych zamienników cukru tj. miód, ksylitol, erytol czy stewia, które mają więcej wartości odżywczych oraz posiadają niższy indeks glikemiczny.  

Można również zamienić cukier w domowych posiłkach lub ciastach, dodając słodkie owoce np. banany czy jabłka, świeże daktyle, czy chociażby dodać większą ilość cynamonu cejlońskiego, który również daje cudowną słodycz, a przy okazji pobudza nasz metabolizm.  

6. Poszukaj wsparcia 

Nic tak nie motywuje, jak wsparcie drugiej osoby, która ma ten sam problem i jest gotowa się z nim zmierzyć. Jeżeli zależy Ci na wyeliminowaniu słodyczy, pamiętaj że dużo łatwiej jest, jeśli w domu nie zalegają na pólkach ulubione dotychczas słodkie przekąski, a Ty masz kogoś lub grupę osób, z którymi możesz się wspólnie motywować. 

holistyczne podejście do zdrowia

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę decydując się na detox cukrowy? 

Redukcja produktów z duża zawartością cukru, z czasem sprawi, że nasze kubki smakowe same się przekwalifikują. Słodkie i przetworzone produkty, przestaną nam zwyczajnie smakować,  a stopniowa rezygnacja z cukru jest z reguły łatwiejsza, niż drastyczna jego eliminacja. Dzięki takiemu schematowi działania, łatwiej będzie wytrwać w nowych postanowieniach. Słodycze z czasem przestaną być dla nas atrakcyjne,  a nowe nawyki żywieniowe, pozwolą nam długo cieszyć się dobrym zdrowiem. 

Warto też zaznaczyć, że nie trzeba całkowicie rezygnować z cukru. 

Wielkie wyrzeczenia i nagłe restrykcyjne zmiany w diecie, nie będą służyć każdemu, bo każdy z nas jest inny, a oprócz ciała fizycznego, o którego zdrowiu i dobrej kondycji mówimy, człowieka stanowi i warunkuje dużo więcej 

Istota ludzka jest bardzo złożona i pomimo niebywałego postępu nauki tak naprawdę cały czas stanowi dla naukowców zagadkę, wciąż nie wiemy o niej wszystkiego. Dlatego warto mieć otwarty umysł i spojrzeć na temat zdrowia holistycznie czyli całościowo, biorąc pod uwagę całokształt stanu zdrowia fizycznego, kondycję, samopoczucie psychiczne jak i aspekty duchowe. 

By zatem cieszyć się lepszym zdrowiem, życiem wypełnionym sukcesami i radością, niewątpliwie należy zadbać o siebie, z uwzględnieniem ciała i ducha, bo w ten sposób możemy uzyskać najlepsze efekty. 

Holistyczne podejście do zdrowia.

Dlatego, aby rozszerzyć podejście, uzupełnić wiedzę i poprawić swoje życie na lepsze, zachęcamy do oglądania materiałów na naszym drugim kanale. Znajdziecie tam szereg medytacji, niezwykłą wiedzę i gotowe narzędzia takie jak skale astralne, które każdemu pozwalają nie tylko na wielowątkowy odczyt całości człowieka, pod kątem energetycznej, psychicznej i duchowej jego wartości, ale także, na prześledzenie jego przyszłych losów. A na skali nr 21, będziecie mogli indywidualnie sprawdzić: co jeść, w jakich ilościach, co akurat wam szkodzi, a co jest zdrowe. 

Jeśli zatem spożywacie cukier na co dzień, a chcielibyście zadbać o zdrowie, schudnąć, poprawić kondycję,  to gorąco zachęcamy, aby skorzystać z naszych wskazówek i spróbować przeprowadzić u siebie taki - detoks cukrowy. 

Wpis redakcji popko.pl

Materiały publikowane w serwisie popko.pl mają charakter edukacyjny i paramedyczny, a towary oraz usługi nie stanowią i nie zastępują porady medycznej. Kopiowanie i rozpowszechnianie materiałów zamieszczonych na portalu jest wskazane, tylko i wyłącznie z podaniem aktywnego linka popko.pl jako źródła. Nazwa serwisu, jego koncepcja, wygląd graficzny, oprogramowanie oraz baza danych podlegają ochronie prawnej.
popko.pl 2021